fotó/videó

Telefon vagy fényképezőgép a sminktetoválás fotózásához?

telefon-vagy-fenykepezogep-a-sminktetovalas-fotozasahoz

Oupsz, kicsit hosszú lett… kb. 10 perc olvasás, de sok gyakorlati megoldás van benne.

Beleizzadtam én is a fotózás rejtelmeibe, de rendesen. Egy sminktetoválónak nehéz az élete, ha mindenből jót szeretne kiadni a keze közül.

Alap és a legfontosabb a munkánkhoz, hogy megmutassuk képeken. Sőt, én már annak idején filmes tükörreflexes géppel is készítettem fotókat, aztán amikor előhívattam a képeket, akkor szembesültem vele, hogy az egyik narancs a másik piros, zöld vagy éppen kékes árnyalatú volt.

Naná, hogy nem adtam fel. Megjelentek a digitális fényképezőgépek, és már lehetett bármennyi képet készíteni. Abban a szerencsés helyzetben voltam és vagyok, hogy van fotós barátnőm, aki műteremben fotóz, főleg portrékat készít. Pontosan tudta, hogy mire vágyom és ehhez milyen gépet és objektívet kell vásárolnom, hogy ne kerüljön fél millió forintomba…

Javasolta, hogy vegyek egy Canon 1000D-t és hozzá egy …. objektívet, el is magyarázta miért, de ha kínoznál, se tudnám most elmondani neked, hogy mi volt az okfejtés. Vetettet hozzá egy vakuállványt is. De soha nem bántam meg, mert 100x jobb képeket tudtam csinálni.

Eljött a szalonba, beállított mindent a fényképezőgépen, összehangolta a vakuállvánnyal, így minden egyes alkalommal bárki jön fotózásra, ugyanazokkal a paraméterekkel, teljesen mindegy, hogy reggel, délután vagy este van, mindig ugyanolyan jó képet tudok csinálni.

Nézd meg itt ezt a vendéget, a Canon gépemmel fotóztam és közben 2 hónap telt el és gyakorlatilag nagy különbséget nem látsz rajtuk, totál egyenletes a minősége.

Amivel én nem voltam hajlandó foglalkozni-és ma sem szeretnék, mert kínai az egész, sőt még egy szakmát sem akartam kitanulni: az a fotózás rejtelmei. Jöjjön Éva és állítson be mindent helyettem én meg csak kattintgatom az exponáló gombot.

Ha szükségét érzed annak, hogy fényképezőgéppel fotóz, tök jó, de ha nem akarsz, vagy nincs időd elmélyedni a beállításokban, akkor kérj meg egy fotóst, hogy segítsen Neked ebben. Magyarázd el neki, hogy mire kell, mit szeretnél vele csinálni és segítsen beállítani ott a helyszínen, a szalonodban.

Én a mai napig elégedett vagyok ezzel a fényképező géppel és minden egyes vendéget lefotózunk vele, a mi saját fotózási protokollunkkal, ezt archiváljuk is, hogy lássuk a változást évről évre, előtte-utána.

Viszont ha ezekből fényképeket szeretnék feltenni a netre, mondjuk csak egy egyszerű előtte-utána képet logóval, akkor oda kell ülnöm a számítógéphez plusz időben. Először is fel kell töltenem a fotókat, kiválogatni. Valamilyen képszerkesztő programmal egymás mellé kell varázsolnom a képeket, méretre kell vágnom és logót is szerkesztenem kell rá, mert persze veszélyes, hogy más is használja.

Ez jó ideig megoldás volt, mert sokkal több időm volt az ilyesmire. Ja, persze alapfokon meg kellett tanulnom kezelni egy számítógépes képszerkesztő programot, mondjuk ezt szívesebben tanultam, mint a fényképezőgép beállításait.

Idővel egyre jobb kamerájú telefonokat is vásároltam és próbálkoztam fotókat készíteni. Igaz, hogy sokáig nem érte utol a fényképezőgéppel készített fotók minőségét, színvilágát, élességét.

2,5 évvel ezelőtt voltam egy mesterképzésen, ahol az előadó fotóit már régóta csodáltam, hogy milyen profin néznek ki. Ledöbbentem, amikor láttam, hogy ezt egy Samsung telefonnal készíti és egy egyszerű app segítségével szerkeszti össze a telefonján, feliratozva, logózva. Amikor hazajöttem, azonnal vásároltam egy Samsung Galaxy S6 edge + -t, és azóta is ezt a telefont használom, ami szintén nem olcsó, de vettem egy olyan „fényképezőgépet”, amit könnyen és jól ki tudok használni, már többszörösen visszakereste az árát.

Talán, amire annyira nem alkalmas a távolabbi, egész arcos portré készítése (vagy csak nekem nem sikerül), nem tudja azt, amit a Canon. DE a részletekben verhetetlen, sokkal nagyobb felbontása van, mint a fényképezőgépemnek, 16 MP.

Ezért a közeli képek és videók nagyon nagyon élesek és részlet gazdagok, élethűek. Talán a szín az, ami nem olyan egyenletes, mint a Canon-nál, nem olyan stabil. Közel azonos fényviszonyok mellett, vannak színeltérések, tehát ha korrekcióra jön a vendég, lehet némi színkülönbség az előzőhöz képest, de nem mindig. Viszont ha ilyet tapasztalok, akkor nem teszem egymás mellé a fotókat.

Iszonyatosan nagy előnye, hogy bármikor elő tudom kapni, akár egyes tetoválási fázisokat is tudok könnyedén megörökíteni, míg a Canon vakuállványát, ami szépen derít, kissé macerás lenne beállítani. Persze ha lenne fényképész inasom, akkor ez sem lenne gond. De a telefonnal egyszerűen, gyorsan, mindig meg tudom oldani.

Amit biztosítani kell a telefonhoz egy jó, stabil fényforrás, ezt egy ledes körlámpával oldom meg, amit csak rácsíptettek a telefonom kamerája köré. Mivel legtöbbször közeli felvételekre használom, ezért azt a területet mindig és jól meg tudom világítani. Így, ha van egy érdekes eset, akkor lépésről-lépésre játszva le tudom fotózni. Ugyanúgy a videókat is flottul, profi minőégben elkészítem.

Ez volt eddig a mobilos fényképezés.

Egy sminktetoválónak megfizethetetlen előny, hogy a telefonnak nagyon egyszerű a szerkesztőjét használni. Percek alatt, feltöltés és számítógép nélkül baromi jó képeket tudok szerkeszteni. Egy egyszerű app-pal pl. Pic Collage – Photo Editor kollázsokat tudok összerakni, feliratozom, teszek rá logót. Gyakorlatilag hihetetlen rövid idő alatt tudok olyan használható vagány képeket készíteni, amit feltehetek a Facebookra, az Instagramra. Számítógépen keresztül még a weboldalamra is ezekből a képekből töltök fel.

Nem kell odaülnöm a számítógéphez, plusz időt eltöltenem vele, hanem gyakorlatilag bárhol, bármikor, ahol várnom kell (fodrász, hosszú sor, stb.) előkapom a telefonom és máris képet vagy videót szerkesztek. Kiszámoltad már mennyi idő telik el hasztalanul, amíg a fodrásznál befestik a hajad? 1 heti Facebook poszthot gyárthatsz képeket.

Videók szerkesztéséhez a telefon saját szerkesztőjét használom, nem külön app-ot, tudom azt is feliratozni, vágni, többet összerakni, közé effekteket, vagy akár fényképekkel is kombinálhatom, gyorsíthatom, lassíthatom. Ahh, király! Nem kell nagy feneket és plusz időt kerítenem az egészhez.

Kis gyakorlattal az egyszerűsége miatt gyorsan rá lehet jönni a használatára, de ha egy számítógépes képszerkesztőt szeretnél használni minden esetben bonyolultabb. Ja és manapság, néha a Canon-nal készített képeimet is letöltöm a telefonomra és ott szerkesztem össze, sokkal simábban és gyorsabban megcsinálom, töredék idő alatt. És máris küldhetem ki az éterbe 3 mondattal.

Mivel szép, éles, részlet gazdag, élethű a kép nem is kell hozzányúlnod, retusálnod. Önmagában olyan fotót készít, mintha ezeket már megtetted volna. Minőségi képeid lesznek és nem is kell értened a photoshophoz.

Tudjuk jól, hogy a nők nagy része nem használ számítógépet, kivéve, ha a munkájához szükséges, hidd el mindenki a telefonján fogja megnézni a Facebook-os fotóidat. Az emberek gyakran cserélnek telefont (mondjuk én nem) és mindig jobbat vesznek, vagyis egyre jobb kijelzőn nézik a tetoválásaidat.

A képeim, amit felteszek a netre 95%-a telefonnal készül, és azzal is szerkesztettem pillantok alatt, bárhol bármikor.

Sok gyönyörű képet lehet látni, és le a kalappal az előtt, aki mesteri módon műveli a fényképezést, de ha nincs időd, energiád, kapacitásod arra, hogy fényképész is legyél, akkor ez is jó megoldás lehet a sminktetoválásaid fotózásához.

Olvass róla többet a facebookon ! >>

Sugár Zsani írása szintén a fotózásról >>

És itt is >>

HA MINDIG A LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSRE VÁGYSZ IRATKOZZ FEL! 

E-mail cím:*
Becenév:*

Kérem a Berényi Sminktetováló Iskola emailjét, benne újdonságokról, új blogbejegyzésről, valamint azáltaluk meghirdetett eseményekről és egyéb akciókról, hogy semmiről se maradjak le. Feliratkozásommal elfogadom az Adatvédelmi irányelveket.

0 Hozzászólás
Ajáld

Berényi Zsuzsa sminktetováló

Válaszod a megjegyzésre

Az email címed nem fog megjelenni.*

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome. & GeekyCube.